september 14, 2021 Jeroen

Hoe lang droogt stucwerk?

Het drogen is een belangrijk onderdeel bij stucwerk. Wanneer u met stucwerk aan de slag gaat wilt u natuurlijk het beste eindresultaat. Om die reden moet er rekening worden gehouden met de de droogtijd van het stucwerk. Maar hoe lang droogt stucwerk? In dit blog vertellen we alles over de droogtijd en waar u rekening mee moet houden.

Waarom drogen belangrijk is

Bij traditioneel stucen bestaat bestaat het stucwerk voor 40 tot 60% uit water. Het gevolg hiervan is dat het enige tijd in beslag kan nemen voordat het stucwerk droog is. Om schades te voorkomen is het aan te raden vroeg te beginnen met het drogen wanneer het stucwerk is aangebracht. Let daarbij ook op de soort woning. Bij nieuwbouwwoningen zijn de wanden en plafonds vaak een stuk vochtiger. Bij een bestaande woning is dat wat minder, maar moet er wel rekening mee worden gehouden dat het drogen niet wordt geforceerd. Dit kan de kans op scheuren vergroten. Daarnaast heeft de droogtijd op andere factoren als luchtvochtigheid, ventilatie, temperatuur en de dikte van het stucwerk.

Hoe lang moet stucwerk drogen?

Zoals u heeft kunnen lezen is de droogtijd afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Maar over het algemeen gebruikt men als vuistregel een droogtijd van een dag voor iedere millimeter die is aangebracht. Uiteraard kunt u dit altijd vragen stukadoor. De vakspecialist weet altijd wel hoe lang het proces van drogen duurt.

De droogtijd versnellen

Er zijn verschillende manieren om de droogtijd van het stucwerk te verkorten. Wij als stukadoor uit Arnhem en omgeving raden het ten strengste af om dit te forceren. Wel zijn er manieren om dit met beleid te verkorten. Denk daarbij aan het verhogen van de temperatuur (ongeveer 20 graden) of de ramen en deuren open te zetten. Dit zorgt verse lucht die kan worden afgevoerd. Let er bij het instellen van de temperatuur op de er niet teveel temperatuurverschillen ontstaan.

Stucwerk nodig?

Neem gerust contact met ons op. We staan u graag te woord!