juni 24, 2021 Jeroen

Hoe lang moet stucwerk drogen?

Bij stucwerk is het van belang dat de kwaliteit op lange termijn goed blijft. Om die reden is het goed om te kijken naar verschillende factoren die daaraan bijdragen. Het drogen van het stucwerk is een belangrijk onderdeel bij het stucen. Maar hoe lang moet stucwerk drogen? We leggen graag uit hoe het drogen van stucwerk in zijn werk gaat.

Waarom het drogen van stucwerk zo belangrijk is

Het is van belang om goed rekening te houden met de droogtijd van het stucwerk. Dit omdat het drogen veel invloed heeft op de afwerking van het stucwerk. Gezien stucwerk voor ongeveer 40 tot 60% uit water bestaat duurt het even voordat alles droog is. Daarnaast kan het voorkomen dat uw woning nog vochtige wanden, plafond en vloeren heeft (vooral bij nieuwbouw). Om die reden is het van belang om de situatie goed in te schatten om het mooiste resultaat te krijgen bij het drogen van stucwerk.

Waar moet u op letten?

Er zijn een aantal factoren waar u op moet letten bij het drogen van stucwerk:

  • De temperatuur kan invloed hebben op de droogtijd van het stucwerk. De meest ideale temperatuur voor het drogen van stucwerk is 20 graden. Denk er hierbij ook aan de uw ramen en deuren op een kier staan om ervoor te zorgen dat de vochtige lucht naar buiten kan worden afgevoerd. Wanneer u alles dicht houdt dan dit leiden tot schimmel en dat komt niet ten goede van de afwerking.
  • Wanneer het in de winter te koud is om de ramen en deuren open te zetten raden wij aan om uw verwarming iets hoger te zetten om alsnog de ramen en deuren op een kier te houden. Doe dit wel met beleid. Wanneer uw ruimte snel wordt verwarmd kan dit zorgen voor scheuren in uw stucwerk. Zorg er dus voor dat u de temperatuur iedere dag iets opvoert.
  • Nieuwbouw woningen hebben over het algemeen meer vocht in de ruimte dan bij bestaande woningen. Houd er dus rekening met uw huidige situatie.

Hoe lang duurt het drogen?

Zoals u eerder heeft gelezen hebben verschillende factoren invloed op de droogtijd van het stucwerk. Naast de genoemde factoren raden wij aan om rekening te houden met de dikte van het stucwerk, de luchtvochtigheid, ventilatie en de temperatuurverschillen. Wij als stukadoor uit Arnhem helpen u graag bij professioneel stucwerk. Het stucen van uw ruimte is vakwerk. Om die reden vinden wij het belangrijk dat het stucwerk door ervaren vaklieden wordt gedaan. Zo zorgen we ervoor dat uw ruimte netjes wordt afgewerkt en er rekening wordt gehouden met de perfecte droogtijd voor uiteenlopende situaties. Heeft u vragen over het stucwerk?  Stuur ons een berichtje of neem direct contact op via 06 – 48 95 64 10. We maken graag kennis.