juli 27, 2021 Jeroen

Kan ik een vochtige muur stukadoren?

In sommige situaties kan een muur vochtig zijn. Een vochtige muur kan voor problemen zorgen. Dan is de vraag of u de vochtige muur wel kan stukadoren. Over het algemeen is het stucen of pleisteren op een vochtige muur aan te raden. Wanneer u toch wilt stucen of pleisteren adviseren wij goed te letten op een aantal zaken. Wij vertellen u wat de mogelijkheden zijn.

Hoe ontstaat vocht in de muren?

Er zijn verschillende oorzaken van vocht in de muren. Een van de meest voorkomende problemen is opstijgend vocht in huis. Dit kan niet alleen schadelijk zijn voor uw huis, maar ook voor uw gezondheid. Opstijgend vocht is grondvocht dat door de stenen in je muur wordt geabsorbeerd. Dit zien we voornamelijk gebeuren bij oudere muren. Voor nieuwbouw heeft men hier tegenwoordig oplossingen voor.

Ook kan doorslaand vocht ontstaan op uw muren. Dit soort vocht zit vaak hoog op de muur omdat de vocht vanuit buiten komt. Hierdoor wordt de muur gevoelig voor schimmels verliest het zijn kwaliteit. Daarnaast kunt u last krijgen van condensatievocht. Dit is vrij normaal wanneer u bijvoorbeeld gaat douchen. Wanneer de (warme) vochtige lucht in aanraking komt met een koud oppervlakte zorgt dit voor condensatievocht.

Tijdens de bouw kunnen er ook vochtproblemen ontstaan. Bouwvocht ontstaat door het gebruikt van veel water tijdens de bouw. Het vocht kan in allerlei materialen zitten. Denk daarbij aan beton, gips of specie. Nadat de bouw klaar is kan er dus nog wat vocht zitten in de muren.

Laat de muur drogen

Om ervoor te zorgen dat het vocht niet terugkeert is het van belang om uw muren goed te laten drogen voordat u aan de slag gaat met strucwerk. Wanneer de muur niet droog genoeg is kunnen er schimmels ontstaan. Ook kan de nieuwe laag weer loslaten wanneer u niet wacht totdat de vochtige muur droog is. Wij als stukadoor in Arnhem zijn gespecialiseerd in het aanbrengen van stucwerk. Zo kan een specialist langskomen om de muur te onderzoeken en de beste oplossing te bieden.

Voorkom vocht in uw muren

U kunt vocht in de muren voorkomen door dit te impregneren. Bij impregneren wordt er onder lage druk een beschermde laag op de muren aangebracht. Deze kleurloze laag blijft ongeveer 10 tot 15 jaar werkzaam. Dit is dus een duurzame keuze om uw muren te beschermen tegen vocht.

Stucwerk nodig?

Neem gerust contact met ons op. We staan u graag te woord!